Egly-Ouriet

Egly-Ouriet

Den främsta odlaren av Pinot Noir

I Grand Cru-byn Ambonnay i Champagne finns några av de förnämsta odlingarna av Pinot Noir. Francis Egly kallas ofta den främste Pinotodlaren av dem alla. Francis Egly var bland de första som höjde statusen på småskalig odlarchampagne, i en tid som dominerades av de stora Champagnehusens standardprodukter.

Han är fjärde generationen på egendomen Egly-Ouriet, som grundades 1930 och omfattar knappt tio hektar Grand Cru vingårdar där man framförallt odlar Pinot Noir från riktigt gamla stockar. I byn Vrigny äger man även två hektar med Pinot Meunier som utgör basen för kultvinet, "Les Vignes de Vrigny", ett av Champagnes få viner av ren Pinot Meunier. 

Egly-Ouriets viner är majestätiska, rika och komplexa skapelser med stor lagringspotential. De är mycket eftersökta och upplagorna är små. Naturnära odling, utan kemiska bekämpningsmedel och viner som jäses på fat med sin naturliga jäst är några av kännetecknen. Lägg till det extra lång lagringstid på jästfällningen, fyra till sex år, i huvudsak på fat som ger lager på lager med komplexa smaker. "Bourgogne med bubblor", som en kritiker beskrivit dem.

Paradvinet är "Grand Cru Blanc de Noirs" från vingården Les Crayères, av ren Pinot Noir från mycket gamla stockar. En vinupplevelse långt utöver det vanliga.