Famille André Lurton

En av de mest prestigefyllda familjeägda egendomarna i Bordeaux

Vinerna från Famille André Lurton skildrar en familj vars vision och starka passion för vin har format en av de mest tongivande egendomarna i Bordeaux. André Lurton, företagets grundare, ägnade närmare 70 år av sitt liv i vingården. Hans engagemang var unikt, varsamt uppmärksammade han varenda detalj kring vinrankan och arbetade med en genuin känsla för naturen. Att André Lurton var en sann visionär råder det inget tvivel om. Han skapade en vindynasti som idag består av 7 framstående slott i Bordeaux.

Familjen Lurtons relation till druvor och vin går långt tillbaka. Lurtons förfäder, familjen Récapet, kom från flera små socknar nära Saint-Emilion. Under mitten av 1600-talet arbetade de som mjölnare, men odlade druvor och destillerade sprit vid sidan om. Med tiden växte intresset för vin, varefter familjen förvärvade flera vinegendomar och en av dem var Château Bonnet i Entre-Deux-Mers.

Familjens riktiga guldår startade år 1953, då egendomen delades upp mellan fyra barnbarn. André Lurton var en av dem och han ärvde Château Bonnet. Det kom att bli startskottet för en tid präglad av mycket hårt arbete, en stark vision och otrolig framgång.
I dag är Famille André Lurton en av de största vinegendomarna i Bordeaux. Egendomen består av 640 hektar vinodlingar på framstående växtplatser i sex av Bordeaux mest prestigefyllda appellationer. Egendomen inbegriper också 260 hektar i Pessac-Léognan – den historiska födelseplatsen för Grand Vins de Bordeaux – som skapades av André Lurton.

Sedan André Lurtons bortgång, vid 94 års ålder, drivs familjeföretaget av hans son Jacques Lurton, tillsammans med bland andra André Lurtons barnbarn Mathilde Lurton. Jacques unika erfarenhet av vinframställning runt om världen i över 30 år har format en stark, kreativ och långsiktig vision som genomsyrar egendomen. Mathilde Lurton fortsätter arbetet i sin morfars anda, genom att arbeta genuint och framåtsträvande och sätta hållbarhet, jämställdhet och mångfald i fokus. Under 2011 erkändes Les Vignobles Andre Lurton hårda arbete med hållbarhet genom miljöcertifieringen ISo 14001. År 2017 certifierades egendomen enligt den strängaste miljöcertifieringen inom jordbrukssektorn – Haute Valeur Environnementale.

Famille André Lurton äger slotten Château Bonnet, Château Couhins – Lurton, Château La Louvière, Château de Rochemorin, Château de Cruzeau och Château de Barbe Blanche. Vart slott har ett eget vinmakarteam på plats, under översyn av Jacques Lurton.

Röda viner

Frankrike