Gaia Wines

Gaia Wines grundades 1994 av Yiannis Paraskevopoulos och Leon Karatsalos. De äger två vinerier, ett i Nemea och ett på vulkanön Santorini. Vineriet i Santorini är en ombyggd tomatfabrik från tidigt 1900-tal som ligger längs med stranden på östkusten. Gaia använder sig framförallt av inhemska druvsorter och deras ambition är att visa upp den kvalitet dessa druvor kan åstadkomma.

Redan samma år som grundandet av företaget lanserade de sitt första vin, vilket var ett vin vid namn Thalassitis. Vinet var gjort på Assyrtiko från deras egendom på Santorini. Året efter kom ytterligare ett vitt vin, men denna gång från egendomen i Nemea. Notios var en blandning av den mycket aromatiska och blommiga Moscophilero och Roditis. 

1996 lanserade de sitt första röda vin, Notios, samt en rosé döpt efter tiden de låter vinet ha skalkontakt 14-18 och även en retsina.

Ytterligare sex viner har tillkommit till Gaias katalog och Assyrtiko Wild Ferment är det senaste tillskottet, som lanserades 2008 och redan från starten blev en favorit hos kritiker och i internationella vintävlingar, bland annat erkända Decanter Wine Award där redan premiär-årgången kammade hem en guldmedalj och har därefter vunnit denna medalj vartenda år utom med andra årgången 2009, då de endast fick silver.

De blygsamma 9 800 liter viner som producerades av första årgången 1994 har idag vuxit till 350 000, men utan att göra den minsta avkall på kvaliteten. Det är lätt att se varför Gaia ofta nämns som en av de främsta representanterna för grekiska viner idag.

Vita torra viner

Grekland