Giaconda

"In search of excellence"

Rick Kinzbrunner på Giaconda Vineyard and Winery är ett verkligt stjärnskott på den australiska vinhimlen. Volymerna är starkt begränsade, men några få buteljer hittar ändå hit. Huvuddelen av Giacondas viner säljs direkt från vineriet och på hemsidans lista över aktuella viner står det "sold out" med röda bokstäver på nästan alla vinerna – även de som Kinzbrunner säljer "en primeur".

Kinzbrunner utbildade sig till maskiningenjör, men greps av ett obändigt vinintresse och sadlade om. Han praktiserade på ett vineri på Nya Zeeland, utbildade sig på Davisuniversitetet i Kalifornien, arbetade på olika vinerier i Napa och Sonoma (Stag's Leap, Simi och Matanzas Creek). Han flyttade sedan till Bordeaux och arbetade för Moueix-gruppen innan han drog hem till Australien igen och blev assistant winemaker hos Brown Brothers. Han köpte ett stycke mark i närheten och 1982 började han plantera Chardonnay, Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc samt Pinot noir. Totalt förfogade han över 3 hektar vingårdar och under de senaste åren har han fördubblat den arealen och även inkluderat Roussanne i sitt druvregister.

Han berättar: "Jag ville ha en vit Rhône-druva. Roussanne är visserligen svårodlad, mottaglig för sjukdomar och benägen att ge alldeles för mycket frukt. Den behöver sol, vatten och gödning, men jag är inte så förtjust i Viognier och jag ville definitivt inte ha Marsanne, så det fick bli Roussanne."

Kinzbrunner gör Bordeauxviner på Bordeauxmanér, Bourgogneviner på traditionellt Bourgognesätt och han gör andra röda och vita viner så som man gör dem i Rhônedalen – men vinerna liknar inga andra. Han har lyckats skapa viner med en alldeles egen profil. Han styr med maskiningenjörens nästan maniska noggrannhet varje moment i vingårds- och källararbetet och han experimenterar hela tiden "in search of excellence". Dessutom älskar han vin så han utnyttjar varje möjlighet att prova alla de andra kvalitetsviner som produceras här i världen. Inte för att göra likadana utan för att göra ännu bättre!