Henschke

Producent med kultstatus

Henschke är ett av de äldsta och mest aktade namnen i Australiens vinhistoria. Det började med att Johann Christian Henschke från Schlesien i Tyskland emigrerade till Australien och 1861 köpte land i Keyneton, där han anlade enfruktodling och började odla vin, till en början för familjens eget behov, men från 1868 för försäljning.

Här fanns vid 1900-talets början ett dussintal vinodlare med tyskt ursprung. Området kallades också North Rhine. Men jordarna här är karga och skördarna blev små, så efterhand lade det enavineriet efter det andra ner verksamheten. Henschke Wines är det enda av dessa ursprungliga vinerier som finns kvar än i dag.

Det var grundarens sonson, Cyril Alfred, som satte namnet Henschke på vinkartan. Hans Mount Edelstone kammade 1956 hem förstapriset vid utställningar i Adelaide, Sydney och Melbourne. Berömmelsen växte och när premiärårgången (1958) av Hill of Grace presenterades grundmurades vineriets kultstatus.

I dag sitter femte generationen stadigt vid rodret. Stephen Henschke är vinmakare och hans hustru Prue är vitikultuirist och de båda har utökat vingårdsarealen till ca 75 hektar, belägna i Eden Valley där vineriet ligger samt i Barossa Valley och det lite svalare Adelaide Hills. I Eden Valley finns obevattnade vingårdar med upp till 130 år gamla, lågavkastande stockar som växer på egna rotstockar i ett vinlus-skonat område. I Adelaide Hills odlar Prue Henschke framförallt druvsorter som Grenache, Chardonnay, Riesling, Pinot gris, Mataro och Pinot noir. Området är världsunikt för sina gamla vinstockar och mycket arbete ligger i att bevara dem. 

Röda viner

Australien