Jean-Luc Colombo

Jean-Luc Colombo

Jean-Luc Colombos alla viner

Jean-Luc Colombo blåser nytt liv i Cornas

Familjen Colombo har verkligen gjort revolution i lilla Cornas, ett av de minsta distrikten i norra Rhônedalen. Pappa Jean-Luc moderniserade de ålderdomliga metoderna när han flyttade hit i slutet av 1980-talet. Dottern Laure, som har tagit över ansvaret och fortsätter med förnyelsen, är idag en av Frankrikes skickligaste vinmakare. 

Jean-Luc Colombo arbetade som farmakolog i Marseille och kom från en matsläkt. Intresset för mat ledde till ett intresse för vin och när han insåg hur stora likheter vinmakandet hade med hans dåvarande jobb, gjorde han slag i saken och flyttade till Cornas och började odla vin 1986. Cornas är en mycket liten appellation vars viner alltid ansetts som "svåra", vresiga, egensinniga och med krav på evighetslång lagring för att öppna upp. De mycket branta odlingarna sköttes länge med ålderdomliga metoder och Cornas var då en avfolkningsbygd där tiden stått stilla.

Ekologisk odling och framställning

Jean-Luc Colombo kom in som en virvelvind och blåste bort dammet från Cornas med nya sätt att sköta odling och framställa vin. Ekologiskt, utan besprutning och med största hänsyn till naturen. Mycket omstridd till en början, men när han väl började presentera sina egna viner vände det och både han och vinerna fick snabbt stjärnstatus.

Verksamheten har vuxit för familjen Colombo och man producerar numera vin i de flesta av Rhônedalens distrikt och av de flesta av Rhônedalens druvor, alla av högsta kvalitet. Men det är ingen tvekan om vad som ligger dem varmast om hjärtat: Syrah från Cornas från upp till 90 år gamla stockar i form av de tre kultförklarade vingårdsvinerna Les Ruchets, Terres Brûlées och La Louvée.

  • Jean
  • Luc
  • Colombo