Koyle Family Vineyards

Familjenamnet Undurraga har haft högsta status i vinvärlden ändå sedan chilenske politikern och diplomaten Francisco Undurraga Vicuña grundade sin vinfirma 1885. Företaget drevs under fyrtio år av ättlingen Alfonso Undurraga MacKenna som var en pionjär som satte fart på Chiles vinexport. När den ursprungliga firman såldes startade han 2006, tillsammans med sina barn, Koyle Family Vineyards där de stolta traditionerna och kunnandet förs vidare.

Koyle leds idag främst av bröderna Cristóbal och Alfonso Undurraga Marimón. Cristóbal, som arbetat på förnämliga vinegedomar världen över under ett antal år är ansvarig för vingårdar och vinmakning, medan Alfonso sköter den kommersiella delen.

Redan något år efter starten började man stöpa om verksamheten efter naturnära principer, och sedan 2012 är samtliga vingårdar helt biodynamiska och certifierade enligt Demeter. Gödningen består av kompost från växter och gödsel från egendomens djur. Skördeuttaget är lågt och alla druvor skördas för hand och vinifieras med den naturliga jäst som finns på druvskalen och med så få ingrepp i processen som möjligt.

Vingårdarna ligger i regionen Los Lingues i Alto Colchagua, vid foten av Anderna. Den mycket mineralrika och väldränerade jorden och de svala bergsvindarna ger ett nästan Medelhavsliknande klimat. Här finns alla förutsättningar för att göra viner av allra högsta kvalitet. Koyles viner utmärks av förnämlig struktur, stor elegans och distinkt karaktär av sin växtplats.

Tretton olika druvsorter odlas på egendomen. Här görs både vitt vin och lite rosé, men tyngdpunkten ligger helt på röda viner som räknas till Chiles absolut bästa.

Flaggskeppsvinet heter Auma och namnet är en hyllning till pappa Alfonso och bildat av A i hans förnamn, U i hans första efternamn Undurraga och MA i det andra efternamnet MacKenna. Auma är en blend av huvudsakligen Cabernet Sauvignon och Carmenère, med små kompletterande doser av Cabernet Franc, Malbec, Merlot och Petit Verdot. Ett verkligt kvalitetsvin som klarar mycket lång lagring och ständigt får toppbetyg av internationella vinkritiker som till exempel Robert Parker.