Nederburg

Nederburg är Sydafrikas mest prisbelönta vineri och vinner ständigt flest utmärkelser, både internationellt och i Sydafrika. Nederburg utsågs till Winery of the Year i 2017 års utgåva av Platter's By Diners Club South African Wine Guide som är mer eller mindre än bibel vad det gäller den sydafrikanska vinnäringen. Nederburg hade 4 viner som fick 5 stjärnor (högsta betyg) och det var mer än någon annan sydafrikansk producent. Man fick även samma utmärkelse i 2011 års utgåva. Egendomen har sitt säte i regionen Paarl.

Nederburg ägs av Distell, landets främsta återförsäljare och tillverkare av vin och sprit. Distell och Nederburg arbetar mycket med etiska frågor och kommit mycket långt vad det gäller hållbara odlings- och produktionsmetoder (sustainability). Totalt investerade Distell 19,1 miljoner Rand i projekt för socioekonomisk utveckling under 2017. Nederburg är djupt involverade i välgörenhetsorganisationen Qhubeka som delar ut cyklar till människor som bidrar till det lokala samhället. Sen starten har Qhubeka distribuerat mer än 80 000 cyklar till behövande sydafrikaner. Nederburg har upplåtit ett hus på egendomen för produktion av Qhubekacyklar där åtta tidigare arbetslösa kvinnor från det lokala samhället producerar nära 5000 cyklar per år. Nederburg har även åtagit sig att direkt sponsra med minst 345 cyklar under nästkommande år.

Vad det gäller hållbarhetsarbetet gjordes det stora framsteg under 2017 då man bland annat sänkte vattenförbrukningen per förpackad vara med 13,5% och elförbrukningen per liter producerad vara med 3,6%. Distell har varit medlem WIETA, The Wine and Agricultural Ethical Trade Association sen organisationen grundades 2002. Alla vingårdar och producenter som Distell äger själva följer WIETA´s etiska riktlinjer till punkt och pricka. År 2011 började man även introducera de etiska principerna mot fristående odlare och producenter som man köper druvor eller vin av. För närvarande är 93% av Distells underleverantörer WIETA auktoriserade, och målet är 100%.

Nederburg grundades 1791 av den tyske immigranten Philip Wolvaart, som började producera vin i liten skala. Det mer moderna Nederburg såg ljuset 1937 när gården köptes av en annan tysk invandrare vid namn Johann Georg Graue. Det var Graue, som tillsammans med sonen Arnold introducerade temperaturkontrollerad jäsning i Sydafrika.

Efter Arnolds död i en flygolycka 1953 anställdes Günter Brõzel som ny vinmakare på gården. Han är mest känd för att ha introducerat söta Botrytis viner i Sydafrika. Brõzels kända dessertviner är alltjämt måttstocken efter vilka landets alla dessertviner jämförs. Nuvarande chefsvinmakare för Nederburg är Andrea Freeborough som 2015 efterträdde Razvan Macici som haft huvudansvaret sedan 2001.

Sedan 1975 hålls varje år Nederburg Auction som Nederburg startade och arrangerar än idag. På auktionen säljs inte bara små partier av Nederburgs högsta kvalitet utan även sällsynta och exklusiva viner från de flesta av de ledande vinerierna i Sydafrika. Nederburg Auction hålls årligen under två dagar i September. Det är den äldsta vinauktionen i Nya världen och anses tillsammans med auktionerna Hospices de Beaune och Kloster Eberbach vara de viktigaste inom vinvärlden.

Viner från Nederburg

Vita torra viner

Sydafrika

Röda viner

Sydafrika