Pazo de Señorans

En av områdets främsta producenter

I DO-området Rías Baixas i Galicien, Spaniens nordvästra del just ovanför Portugal, odlas druvan Albariño som av många anses som Spaniens mest intressanta vitvinsdruva. En av dem som anser det är Soledad Bueno, vanligen kallas Marisol. 1979 köpte hon och hennes make Javier Mareque en egendom i byn Vilanoviña. På den fanns odlingar med kiwi men även Albariño-stockar och ett vineri.

Marisol älskade Albariño och med sin bakgrund som biolog insåg hon att jorden och klimatet här var perfekt för hennes favoritdruva. Med hjälp av en lokal vinmakare utökade hon vingårdarna och sålde druvorna till vinerier. 1989 bestämde hon och maken sig för att göra egna viner och 1990 lanserade de sitt första vin. Pazo de Señoráns etablerade sig snart som en av områdets främsta producenter.

Marisol hade engagerat sig djupt i vinverksamheten och 1986 var hon med och grundade kvalitetskontrollinstitutionen Consejo Reguldor de la Denominación de Origen Rías Baixas vars president hon sedan var i många år. Odlingarna sköts minutiöst – varje lott hanteras som en egen vingård genom hela produktions-processen. Efter skörd sker allt på naturligt sätt: druvorna pressas snabbt och jäses varje lott för sig i små, temperaturreglerade ståltankar.

Vita torra viner

Spanien