Vignerons des Terres Secrètes

Välkontrollerade druvor

Vignerons des Terres Secrètes är ett Bourgogne-kooperativ med 250 odlare i området Mãconnais söder om Côtes de Beaune. Största problemet i ett kooperativ är i allmänhet att få flera odlare att underkasta sig de kvalitetskrav som ledningen fastställer, men på Terres Secrètes har man lyckats genomföra kvalitetstänkandet genom samarbete och ett unikt kontrollsystem.

Varje odlare följer en manual som skrivits av odlarna själva och vars efterlevnad löpande följs i vingården av en kontrollant. Denne kontrollerar vinstockarna under växtsäsongen och när druvorna kommer till ett av de tre vinerier man förfogar över görs en visuell besiktning samtidigt som man även tar prov för att mäta sockerhalt och eventuell förekomst av botrytis. Endast perfekta druvor används och man är noga med att sortera bort alla undermåliga druvor. De tekniska resurserna är också de helt inriktade på hög kvalitet med moderna, temperaturkontrollerade ståltankar och lagringskällare med ca 800 fat.

Av kooperativets 950 hektar är 63 procent planterade med Chardonnay (3% Pouilly-Fuissé, 32% Saint-Véran och 65% Mâcon Villages), 10 procent Aligoté, 8 procent Pinot noir och 19 procent Gamay.

Man gör vitt och rött vin, samt mousserande Crémant de Bourgogne. Jordmånen och klimatet i Mâcon ger de här vinerna en unik Bourgognekaraktär, som är väl värd att upptäcka.

Vita torra viner

Frankrike

Roséviner

Frankrike