Välkommen till Vingruppen i Norden!
Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Sortiment Restaurang
Förslutning Naturkork
Alkoholhalt 20,0 %
Portvin
Vegan
Riklig, sensuell och komplex doft med kryddor, choklad och nötiga toner med antydan av apelsinblomma och ek. Kryddig, nyanserad, mogen smak med liten, angenäm bränd ton, inslag av russin och honung.
Serveras vid 12-16°C till chokladdesserter, gärna med inslag av kaffe, nötter eller bär. Vinet passar även utmärkt till blåmögelostar. Det kan också avnjutas som det är med lite rostade mandlar eller valnötter.
Taylor’s är en av de få producenterna som fortfarande producerar en 30 år gammal Tawny Port. Port från östra delarna av Douro får ligga och mogna på ekfat i Taylor's egna källare i Vila Nova de Gaia. Det svala och fuktiga klimatet uppmuntrar till en långsam mognadsprocess som ger smak med oerhörd komplexitet och finess. Beteckningen Tawny innebär att vinet läggs på ekfat för lagring, man blandar olika åldrar och antalet år som anges på flaskan är medeltalet för blandningen - 10, 20, 30 eller 40 år. Vinet får sin läderfärg och karaktär av lagringen på ekfat, Tawny Port utvecklas inte på flaska som t ex Vintage.
Drink Date: 2022 - 2028 Transparent reddish tawny. Very smooth with flavours of dried fruits and nuts. By no means given away, but then compared to a 30-year-old red bordeaux… Very pure and fresh. Actually, delightfully refreshing. Very well done with just a tiny bit of chewiness thanks to that long oak ageing. A bit of warmth on the end.
Obviously, the differences are typically small from year to year and they are not side by side, but this didn't show quite as well early on, whether due to it being a different release or just a different context. It shows good concentration while retaining some mid-palate finesse. It is complex, then it adds a powerfully intense finish laced with burnt orange peel and molasses as it warms. If I had a quibble, there was some noticeable alcohol, especially when retasted the next day. Some three or four days later, it was far smoother, but it is always a little edgy. Overall, this is a fairly stern style, dry and brooding, with that hint of spirits in the background. It reminds me of the stereotypical scene with Port (or Cognac), cigars and blue cheese. It just has that serious feel to it, along with that long finish. It seems to be one, as discussed in the accompanying article, that leans more to a 40-year Port. As always, these last indefinitely, barring cork failures, but they are not really meant to be held. Drink Date: 2018 - 2060
Showing lovely mid-to-pale tawny-orange hues, this opens in the glass to reveal rich but demure butterscotch and caramel aromas and a seamless, silky-smooth palate with freshness and a gentle savoury-sweet finish. Perfect poise. Quite outstanding.