Vasse Felix Tom Cullity 2020

  • Vasse Felix
  • Australien, Margaret River

949,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 95454

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5,8 g/l

Restsocker 0,4 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Komplex, fruktig och kryddig doft med inslag av skogshallon, svarta vinbär, mörka körsbär, mullbär, rosenblad, kryddor, tobak och mineral. Smaken är kraftfull och koncentrerad men ändå elegant och lätt i strukturen. Mogna fina tanniner och lång harmonisk eftersmak med en fin mineralsälta.

Tillverkning

Druvorna skördades för hand mellan 6-27 mars. Druvorna avstjälkas helt och spontanjäser sedan som hela druvor utan att krossas. Hälften av druvorna fick jäsa i öppna kar. 10-29 dagars skalmaceration.

Lagring

Vinet har lagrats 18 månader i franska ekfat, varav 54% var nya fat och resterande 2-4 år gamla. Vinet vinner på lagring i åtminstone 4 år, men kan under gynnsamma förhållanden lagras 20 år eller längre för att få en elegant och mogen cabernet.

Passar till

Serveras vid 16-18°C till eleganta men gärna smakrika kötträtter exempelvis en châteaubriand med rödvinssås och hasselbackspotatis eller en hjortstek med tillbehör.

Information

Det var fruktkvaliteten som initialt ledde vinmakarna till att göra den inledande och första årgången av Tom Cullity 2014.

Recensioner

The 2020 season in Margaret River was an interesting one: warm, low yielding and very early (not as early as 2024!), with great marri blossom aromas and responsible for quite tannic, lushly fruited wines. Generally regarded as very good to excellent, the season had the potential to produce wines that were firm and closed, yet it didn't. So here, the 2020 Tom Cullity Cabernet Sauvignon Malbec is floral on the nose, with raspberry pip, rose petals, pink peppercorn, sumac, clove, a hint of sandalwood and sun-dried kelp. In the mouth, it is everything the nose promises, with a splay of ductile tannin that bends and moves with the fruit as it progresses over the palate. This is a super release from a great year; it's very much in line stylistically with the 2018 and 2014 Tom Cullitys. This is made with 81% Cabernet Sauvignon, 16% Malbec and 3% Petit Verdot grapes that were handpicked between 28th February and 9th April, then matured for 18 months in French oak (33% new). Drink Date: 2024 - 2050

Wine Advocate 98p