Välkommen till Vingruppen i Norden!
Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att webbplatsen använder cookies.
Sortiment Systembolagets beställning
Totalsyra 6 g/l
Restsocker 3,3 g/l
Förslutning Naturkork
Alkoholhalt 14,5 %
Röda viner
Först framträder en känsla av cigarrlåda men också intensiva röda frukter i doften, följt av små kvistar av violer, myntchoklad och kalkhaltighet. När du lyfter glaset kommer du först att slås av mörka frukter men sedan svänger dofterna tillbaka till violer, cigarrlåda och blyertsflis - den distinkta kalkhaltigheten som är "minnet" av denna mycket speciella Helderberg-terroir. Det finns komplexitet i detta vin - mycket mer än bara blyertsflisor och svarta vinbär - med Cabernet Franc som ger in friska blommor och Malbec som tillför ljusstyrka och parfymerade toner.
Vinet gick direkt till fat för malolaktisk jäsning. Ungefär 80% jästes i nya franska ekfat, och resterande i fat av andra fyllningen. Detta var ett anmärkningsvärt år så det fanns lite behov av att mjuka upp tanninerna. Det finns ingen recept för att producera ett Bordeaux-stil vin som detta, med så stor munkänsla och livlig syra. Sex gram naturlig syra! Utanför alla förväntningar. (Ett pH på 3,57-3,6 är grundläggande för Bordeaux-stil röda blandningar.) Blandningen påbörjades vid 18 månader och den slutliga blandningen tog ungefär två veckor. Det tar tid att kontinuerligt ompröva komponenterna, använda olika batcher från olika vingårdsblock, tills du hittar den perfekta balansen. Detta vin speglar den sanna terroiren, historien och årgången för var och en av de 4 varieteterna. Vid 61% har Cabernet Sauvignon en betydande närvaro i denna blandning.
Passar till mört, smakrikt kött med en rödvinssås, kanske med delikata vilda svampar som tillbehör.
Frans Smit och hans team har utnyttjat 3 århundraden av vinmakarhistoria för att förvandla Spier till en internationellt erkänd vingård i Stellenbosch. De skapar distinkta blandningar och identifierar regionala vingårdar som är några av Kapstadens bäst bevarade hemligheter. Hans filosofi: 'Respektera vad vingården ger dig.