Barbaresco 2020

  • Ceretto
  • Italien, Piemonte, Barbaresco

489,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 58963

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5,6 g/l

Restsocker 0,3 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Ekologiskt

Karaktär

Ett strukturerat och elegant vin med karaktär av bland annat mörka körsbär, röd frukt och fin kryddighet.

Tillverkning

Klassisk jäsning i ståltank med pigeage. Pågår ca 15 dagar sedan 10-15 dagars skalmaceration.

Lagring

Efter malolaktiska jäsningen flyttas vinet till franska 300l fat för 12 månaders lagring. Sedan efterföljer ytterligare 12 månaders lagring men i större 25hl botti, som är äldre ek. Avslutningsvis ca 12 månader i flaska.

Passar till

Serveras som bäst vid 16°C till traditionell, elegant norditaliensk mat såsom risotto med parmesan, raguer av olika slag eller pasta med tryffel från Alba.

Information

Denna klassiska Barbaresco är en blend av de bästa vinmarkerna, en liten del av Asili, delen med yngre vinrankor, och den lägre delen av Bernardot i communen Treiso. Tack vare kombinationen av dessa två vinmarker, får vinet en bättre balans än om de hade vinifierats separat. Tidigare hette vinet Asilj, men man valde att förenkla namnet 2011 genom att ta bort Asilj från etiketten för att undvika ihopblandning med deras Barbaresco Asili. Asilj var skapad som den första Barbaresco för huset Ceretto. Detta var länge top-barbarescon innan Bruno och Marcello Ceretto valde att investera i Cru/single vineyard Barbaresco på 70talet. Vinet är idag andra vinet för Ceretto. Det har alltid producerats i vineriet i Alba.