Barolo 2019

  • Ceretto
  • Italien, Piemonte, Barolo

1 129,00 exkl. moms

  • 1500 ml
  • Art.nr 75071

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5,7 g/l

Restsocker 0,4 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Ekologiskt

Karaktär

Ett rikt och livfullt vin med karaktär av bland annat röd frukt, rosor och svart thé. Klassisk Barolo, harmonisk med balanserade tanniner. Fantastisk redan från släpp men kan lagaras upp till 15- 20 år.

Tillverkning

Klassisk jäsning i ståltank med pigeage. Pågår ca 15 dagar sedan 10-15 dagars skalmaceration.

Lagring

Efter malolaktiska jäsningen flyttas vinet till franska 300l fat för 12 månaders lagring. Sedan efterföljer ytterligare 24 månders lagring men i större 25hl botti, som är äldre ek. Avslutnings vis ca 12 månader i flaska.

Passar till

Serveras som bäst vid 16 grader till traditionell, elegant italiensk mat såsom risotto, raguer av olika slag eller pasta med tryffel från Alba.

Information

Iden att kombinera olika uttryck för att skapa en god balans är originalreceptet för Barolo. Detta är Ceretto’s klassiska Barolo. Tidigare hette vinet Zonchera, men man valde att förenkla namnet 2010. Zonchera var skapad som den första Barolon för huset Ceretto. Detta var länge top barolon innan Bruno och Marcello Ceretto valde att investera i Cru/single vineyard barbaresco på 70talet. Vinet är idag andra vinet för Ceretto. Det har alltid producerats i vineriet i Alba och är en blend av de vingårdarna familjen äger i Barolo.