Lambrusco Centenario Amabile NV

  • Cleto Chiarli
  • Italien, Emilia-Romagna, Modena

119,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 51746

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 6 g/l

Restsocker 50 g/l

Alkoholhalt 8,0 %

Röda viner

Karaktär

Gjord på Lambrusco di Grasparossa, en druvsort med djup färg och hög naturlig syra som balanserar upp sötman. Resultatet är ett välbalanserat, intensivt rött, mjukt, lätt brusande vin som verkligen är älskvärt. Djup rödlila färg med inslag av röda och mörka bär, och körsbär av alla dess slag.

Tillverkning

Försiktig pressning med efterföljande 48 timmars skalmaceration i 10–12 graders temperatur. Långsam jäsning med utvald jäst. Långsam ’Pris de Mousse’ under 18 graders temperatur. Delvis malolaktisk jäsning innan den andra jäsningen.

Lagring

Vinner inte på lagring.

Passar till

Funkar utmärkt till stark och kryddig mat annars till klassiska kombinationer så som pasta, ostar eller chokladdessert. Serveras bäst sval.

Information

Hundra år efter grundandet 1860 debuterade familjen Chiarli med ett nytt vin, lämpligt namngivet "Centenario". Den använde Charmat-metoden för sprudlande vinframställning som Chiarli hade introducerat för Lambrusco produktionsområde några år tidigare. Centenario ett nytt vin för en ny ålder och visadar den lite sötare sidan av Lambrusco. Vinet är amabilt, bokstavligen "älskvärt", en beteckning för viner som är söta men inte så söta att de bara kan serveras med efterrätt.