Louis Roederer Collection 242 NV

  • Louis Roederer
  • Frankrike, Champagne

825,00 exkl. moms

  • 1500 ml
  • Art.nr LR0106

Sortiment Restaurang

Restsocker 8 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Karaktär

Stor, fruktig och nyanserad doft med inslag av solmogen citrus, lätt brödighet och toner av ekfat. Elegant, fyllig, frisk och fruktig smak med citruston och bra längd. Livlig och lång eftersmak med en härlig fräschör.

Tillverkning

Basårgången i Collection 242 är 2017, men består även av 12% Vin Reserve (2009, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016) som lagrats på ekfat, samt 34% Perpetual Reserve (2012, 2013, 2014, 2015, 2016)

Lagring

Lagras i genomsnitt i tre år på jästfällning samt sex månader efter degorgering. Lagras i ekfat 2-6 år.

Passar till

Serveras vid ca 10°C som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter.

Information

2017 var ett år som levde farligt. En ovanligt varm och torr vinter och vår, men den senare utsatte vingårdarna för mycket frost mellan 17-29 april, med ett ledsamt rekord av 12 frostnätter. Detta följdes sedan av en våt och inte särskilt varm sommar, som avslutades med nästintill tropisk fuktig hetta i slutet av augusti. Detta ledde i sin tur till att en stor del av Pinot Noir och Pinot Meunier botrytiserades. Skörden genomfördes mycket snabbt, vilket krävde stor metodisk precision vid urvalet av druvor i vingården. Champagnen domineras av Chardonnay som var av utomordentlig kvalitet år 2017. Chardonnaydruvornas perfekta mognad skänker vinet karaktär av mogen, söt frukt som kompletteras med eleganta toner av ek. Smaken är fyllig och mogen med en lyxig textur, ett signum för en fantastisk Chardonnay. Pinot Noir och Pinot Meunier kompletterar vinets breda, ymniga, mjuka karaktär.

Recensioner

92 poäng!

Wine Spectator

"Roederer's Brut Premier was created in the 1980s to prove to consumers that we could deliver consistent quality with a blend that compensated for less than perfectly ripe vintages," explains Jean-Baptiste Lecaillon. "We were blending in pursuit of maturity, of ripeness. The concept behind the Brut Collection is the opposite: we're looking for freshness—and we are embracing singularity, something we're emphasizing by enumerating each year's blend." This project has been in the making since 2012, when Lecaillon set aside 21,000 liters of wine to constitute a perpetual reserve aged in large tanks without malolactic fermentation. Sourcing has evolved too: less must is coming from cooperatives, and only vineyards cultivated without the use of herbicides inform the blend. A dedicated team oversees all this, visiting every grower three times per year. And vinification is parcel by parcel to deliver a maximum of blending components. Iteration 242 is based on the 2017 vintage (56%), supplemented by 34% reserve wines from the perpetual reserve established in 2012 and 10% foudre-aged reserve wines. So much for the composition and concept of the new NV Brut Collection 242, but how does it taste? This debut release is very impressive indeed, wafting from the glass with notes of pear, peach, ripe citrus fruit, toasted almonds, fresh pastry and white flowers. Medium to full-bodied, pillowy and textural, it's concentrated and layered, with lively acids, an enlivening pinpoint mousse and a long, sapid finish. Brut Premier was already a very persuasive wine, but the new Brut Collection nevertheless represents a step up. Drink Date 2021 - 2035

Wine Advocate 93+