Louis Roederer Cristal Vinothèque 2002

  • Louis Roederer
  • Frankrike, Champagne

20 719,00 exkl. moms

  • 1500 ml
  • Art.nr 1036400

Sortiment Restaurang

Restsocker 8 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Karaktär

Komplex och nyanserad doft med inslag av citrus, äpplen, rostade mandlar, mineral, nougat, honung, vanilj och brioche. Smaken är torr, krispig, smakrik och krämig med en fin mineralitet. Strukturen är energifull men harmonisk och mycket elegant. Lång eftersmak med toner av rostade hasselnötter.

Tillverkning

Druvorna skördades för hand mellan 12-29 september. Roederer använder sig av infusionsmetoden vilket innebär att pinot noir och chardonnay jäser tillsammans och detta resulterar i en rik, fyllig fruktighet med struktur och elegans. 17% av vinet vinifieras i ekfat. Ingen malolaktisk jäsning.

Lagring

Vinet har lagrats 11 år "sur lattes" följt av ytterligare 5 år "sur pointes" nere i Roederers källare. Sedan har det lagrats ytterligare 4 år efter degorgering.

Passar till

Serveras vid ca 10°C som aperitif, till fisk- och skaldjursrätter, kaviar, lax- och löjrom eller rätter av ljust kött.

Information

Cristals världsrykte är väl etablerat, men det hindrar inte producenten från att hela tiden utveckla sitt prestigevins kvalitet. Grunden för framgångarna ligger i att Louis Roederer förfogar över så omfattande egen vingårdsareal och dessutom i de allra bästa lägena runt om i Champagne. Vinets personliga karaktär skapas inte minst av den liqueurs de dosage som tillsätts vinet när jästfällningen skjuts ut. Den består av en blandning av viner från åtta-tio av Roederers främsta vingårdar.