Montes Folly 2020

  • Montes
  • Chile, Colchagua Valley

783,50 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 1030192

Sortiment Restaurang

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 15,0 %

Röda viner

Karaktär

Djupt och rikt vin med tydliga inslag mogna körsbär, blåbär och björnbär tillsammans med en intensiv kryddighet och fruktmarmelad. Det fylliga vinet har en balanserad rostad fatton, och avslutet är mycket långt.

Tillverkning

De handskördade druvorna sorterades två gånger; första gången för att välja ut de bästa klasarna, och andra gången efter avstjälkning för att avlägsna druvor av lägre kvalitet. De hela druvorna fick sedan falla från hög höjd ner i rostfria jästankar där de krossades av sin egen vikt. Detta ledde till att musten frigjordes utan att de bittra kärnorna skadades. Vinet fick sedan kallmacerera vid 10 ºC i 10 dagar. Därefter alkholjäsningn vid en temperatur av 26-29 ºC.

Lagring

Vinet lagrades 18 månader i franska ekfat om 225 liter, där 70% var nya. Vinet buteljerades sedan efter en lättare filtrering.

Passar till

Grillade lammracks med rosmarin och rödvinssås.

Information

Namnet "Folly", som kan översättas till dårskap, kommer från hur den övriga vinbranschen i Chile såg på projektet med Finca de Apalta, då planteringarna gjordes både ovanligt högt och brant. Även användandet av Syrah ifrågasattes, då druvsorten inte haft någon tidigare historia i regionen.