Mora Negra 2020

  • Finca Las Moras
  • Argentina, San Juan

179,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 1003650

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Syntetkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Vegan

Karaktär

Mora Negra har en medelstor och nyanserad doft med inslag av mörka bär torkade fikon, fat och en släng av kryddnejlika och vanilj. Vinet är medelfylligt där tanninerna är finkorniga och mjuka, fruktigheten balanseras väl av vinets syra. Smaken är nyanserad med inslag av mogna röda frukter, katrinplommon, svampskog, läder, fikon och en lätt rostad fatkaraktär.

Tillverkning

Druvorna selekteras och skördas för hand. Efter avstjälkningen selekteras druvorna igen och Jäser tillsammans med hjälp av den naturliga jästen som finns i vingårdarna. Jäsning sker i roterande jäsningskar och vid pressningen används de skonsamma pneumatiska pressarna. Lagring sker under 18 månader i nya fat av fransk ek som följs av ytterligare 8 månader i flaskan.

Lagring

Utmärkt att avnjuta idag, men kan även lagras 1-3 år om man så önskar.

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på mörkt kött samt utvalda ostar.

Information

Finca Las Moras vackra vingårdar med Andernas siluett som tornar upp sig i horisonten ligger cirka 20 km från staden San Juan i Argentina. San Juan är landets näst största distrikt och är beläget norr om Mendoza och står för ca 25 procent av produktionen. Framförallt har området de senast åren fått stor uppmärksamhet för sina Syrahviner. Finca Las Moras har cirka1400 hektar av vingårdar planterade i de tre dalarna Pedernal (1350 m ö.h), Zonda (950m ö.h) och Tulum som ligger 650 meter över havet. Moras betyder mullbär på spanska och eftersom det kring vingårdarna växer rikligt av dessa träd har de fått ge vinfirman dess namn. De torra klimatet ger ypperligare förutsättningar för ekologisk och hållbar odling och här ligger Finca Las Moras i framkant. Man odlar en rad olika druvsorter men fokus ligger främst på Syrah, Malbec, Viognier, Chardonnay och Sauvignon Blanc År 2013 blev Finca Las Moras utsedda till årets vinproducent i Argentina. och man exporterar sina viner till 45 olika länder.