Perseval-Farge C. de Chardonnay Brut NV

  • Perseval-Farge
  • Frankrike, Champagne

499,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 1034748

Sortiment Restaurang

Restsocker 1,6 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Karaktär

Rik, generös frukt med fin parfym av autolys, citronzest och vita blommor och en elegant kraft. En insmickrande Champagne med stort spektra av krutighet, nötighet, rik ren och mogen frukt av grillad citrus och gula äpplen. Vinet har en fin balanserad syra med en elegant mineralitet i ett fylligt och elegant avslut.

Tillverkning

Druvorna plockas för hand, sorteras noggrant och pressas försiktigt i stor korgpress i hela klasar under omkring 2h, därefter får musten vila svalt i 24 timmar innan de förs över för jäsning på temperaturkontrollerade ståltankar (78%) och gamla fat (22%). Vinet jäser med naturlig jäst och drygt hälften (57%) av vinet genomgår malolaktisk jäsning. Benoist föredrar lång tid på jästfällning, efter buteljering får vinet ligga 114 månader (nio och ett halvt år) på den fina jästfällningen innan degogering. Benoist använder minimalt med svavel och filtrerar eller klarnar inte sina viner. Assemblagen består av 47% 2013, 37% 2012, 13% 2011 och 3% 2010.

Lagring

114 månader på jästfällning.

Passar till

God att avnjutas som den är men även en gastronomisk champagne. Passar till rikare rätter med ljust kött så som fågel med lättare grönsaker och härligt krämiga såser samt såklart till färska getostar. Servera kring 10-12 °C.

Information

Perseval-Farge är en 4ha stor egendom i 1er Cru klassade byn Chamery som ligger i den del av Montange de Reims som kallas Petite Montagne. De har 6 vingårdar fördelade på byns bästa lägen i högt belägna vingårdar mitt i de kalkrika lersluttningarna samt några få i botten på sluttningarna, där sand och lera blandas. Familjens rötter i byn Chamery sträcker sig tillbaka till början av 1800-talet och de odlar med stor vördnad för både historien och framtiden. Benoist och Isabelle har alltid odlat enligt hållbara principer och med stor respekt för naturen och idag är Perseval-Farge under konvertering till ekologisk certifiering. De ympar nya stockar med metoden selection massale och arbetar även med att bevara de gamla druvsorterna Petite Meslier, Arbanne och Fromentot (Pinot Gris). Tillsammans skapar familjen stora champagner i rik och elegant stil. I deras vineri uppdelat på två källare hittar man en uppsjö av olika storlekar och ålder på fat samt kärl av blandade material och storlekar. Nyfikenheten och att ständigt utvecklas är en central del i familjen. Stilen med ren och klar frukt, lång tid på jästfällning, en stor del reserve-vin, delvis jäsning på gamla fat och låg dosage är ett tydligt kännetecken för huset. Sedan 2020 är även sonen Henry en del av teamet och framtiden ser ljus ut!