Acumen

Handlingskraftiga framgångar

Acumen wine är ett av de nya stjärnskotten på Kaliforniens vinhimmel. Acumen är latin och betyder ordagrant skarp spets. Det brukar översättas med skarpsinnighet och i affärsengelska har det alltmer kommit att betyda förmågan att fatta beslut som ger framgång. Och nog verkar ägaren till Acumen, entreprenören Eric Yuan, ha fattat rätt beslut när han förvärvade 47 hektar prima vinmark i Napa Valleys bergstrakter och skapade ett högklassigt team bestående av den erkänt skicklige danskfödde vinmakaren Henrik Poulsen, den ryktbare vitikulturisten Garrett Buckland och Jesus Gonzales som ansvarig för de ekologiskt certifierade vingårdarnas skötsel.

Acumens odlingar ligger i de bergiga trakterna i östra Napa Valley, på sluttningarna vid Atlas Peak. Här är klimatet åtskilligt svalare och ger viner med vibrerande ren frukt och exceptionell lagringsduglighet. Den första vingården – Attelas - förvärvade Eric Yuan 2012 i samarbete med vinlegendaren Denis Malbec (som växte upp och fick sin vinfostran på franska toppslottet Château Latour och som tragiskt gick bort 2016).

Acumen växte med ytterligare ett förvärv två år senare, nämligen vingården Edora, som ligger högre upp på Atlas Peak. Tillsammans rymmer de en mängd odlingslotter som ger teamet på Acumen en rik möjlighet att välja byggstenar när vinerna skapas. Här odlas främst Cabernet Sauvignon, men också mindre mängder Merlot, Malbec, Cabernet Franc och Petit Verdot för röda viner och Sauvignon Blanc för vita.

Odling på branta bergssidor, i svalt klimat och i vulkaniska jordar ger perfekt mogna druvor med mycket komplexa smaker. Henrik Poulsen inspireras av såväl klassisk Bordeaux som de magnifika viner som producerades i Napa Valley på 1960-70-talen.

Acumens toppnummer är mycket lagringsdugliga kultvinet Acumen Peak Cabernet Sauvignon som kreeras av druvor från de absolut bästa odlingslotterna som vinifieras separat. Sedan sker ytterligare ett urval då man väljer ut de allra bästa faten till den slutliga blenden.