Bodegas Orben

Bodegas Orben

Bodegas Orben förnyare i Rioja

Bodegas Orben är en ovanlig vinegendom ur många aspekter. Både vinarealen och produktionen är småskalig, närmast i boutiqueklass, och druvorna till de toppmodernt framställda vinerna kommer från urgamla stockar som växer minst sagt egensinnigt.

Familjen Anton tillhör förnyarna i Rioja och har bidragit till att Riojavinerna fått ett riktigt uppsving hos vinälskare världen över efter några årtionden i skymundan. De äger fler spanska vinegendomar, men ingen av dem rymmer så många kontraster som Bodegas Orben i Rioja Alavesa vid foten av Sierra Cantabria. Den totala produktionen är liten, bara 90 000 buteljer per år och ägorna på 28 hektar är uppstyckade i 79 små lotter, alla med sin egen karaktär. Här görs ett vitt vin i liten skala, men det är de röda som hyllats av världens alla vintidningar för sin intensiva fruktighet, elegant tyglad av lagring i fransk ek.

Huvudvinet heter Orben och är en modern Rioja med kraft och elegans av 100 procent Tempranillo från mer än 60-åriga stockar. I enstaka årgångar finns också några få procent Graciano med i vinet.

Men den verkliga rariteten är Malpuesto. Namnet betyder ungefär galen eller malplacerad och syftar på att de urgamla vinrankorna står lite huller om buller och inte i de snörräta rader vi är vana vid. Vingården är bara 0,31 hektar stor och planterades redan1931. Här på 520 meters höjd kämpar rankorna i den magra, sandiga jorden. De små druvorna ger ett intensivt vin med fin kryddton. Vingården må vara tokig och krokig, men det här vinet är en spikrak succé! Det framställs bara i goda årgångar och då i en upplaga på bara några tusental buteljer.

Familjeföretaget Artevino Family Wineries grundades 1987 av Gonzalo Anton för att skapa ett modernare sätt att göra spanska viner. Idag är det sonen Lalo som leder verksamheten som förutom Bodegas Orben omfattar Bodegas Izadi i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Bodegas Vetus i distriktet Toro.

 

Röda viner

Spanien

  • Bodegas
  • Orben