Château Bernadotte

En historia sedan 1860

Varifrån kommer namnet Bernadotte?
Vingården i anslutning till slottet Château Bernadotte i Haut-Médoc appelationen fick sitt namn efter Jean-Baptiste Bernadotte som gjordes till suverän prins av Napoleon och valdes 1818 att efterträda Karl XIII eftersom han inte hade några arvingar.

Château Bernadotte är ursprungligen ett charmigt slott, byggt 1860. En klassisk, välbärgad herrgård med en vacker fasad vid vägkanten i byn Fournas, i kommunen Saint-Sauveur.

Chateau Bernadotte – ett namn
När Curt Eklund, en svensk industriman, köpte gården 1973 var hans ambition att utveckla vingården till en prestigefylld egendom i Haut-Médoc. Han renoverade fastigheten helt och hållet genom att samla alla egendomar. För att göra detta köpte han skiften, bland annat Bernadotte-skiftet, och skapade en ny vingård som han utrustade med nya tankar och ekfat samt modern utrustning.

Slottets namn hyllar minnet av den avlägsne svenske kungen Jean-Baptiste Bernadotte, som föddes i Bearn, och som, även om han aldrig satte sin fot på Saint-Sauveur du Médocs mark, så är det en vacker historia om en kung. Och som alla vet behöver kungar alltid ett slott.

Så föddes Château Bernadotte, en äkta vingård med internationell ryktbarhet.

Röda viner

Frankrike