Pierre Péters

Pierre Péters

Grand Cru Champagne från Le Mesnil

Pierre Péters grundades 1858 av Gaspar Péters som kom från Luxemburg och förvärvade två hektar mark i Champagne. Hans son Camille var en av de första odlarna som buteljerade under egen etikett redan 1919, i stället för att leverera sina druvor till något av de stora champagnehusen. 1946 bytte firman namn från Camille Péters till Pierre Péters.

Sedan 2008 är det Rodolphe Péters, som från den berömda Champagnebyn Les Mesnil-sur-Oger utvecklar och förvaltar arvet. För här handlar det om Chardonnay av högsta klass från Côtes des Blancs. Druvorna är 100% Grand Cru och kommer från familjens närmare 20 hektar odlingar i Les Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize och Cramant.

Pierre Péters förfogar över ypperliga vingårdslägen och gör idag Champagne som kan mäta sig med de allra bästa. Vinerna har genomgående låg dosage och är eleganta med knivskarp, fräsch syra som unga. De är mycket lagrinsgdugliga och utvecklar med lite ålder fina nyanser av valnötter och exotisk frukt.

Champagneexperten Richard Juhlin har kallat Pierre Péters för ett av distriktets oupptäckta guldkorn, men idag är det allt fler som fått upp ögonen för firmans eleganta Blanc des Blancsviner som är hårt allokerade.

Instegsvinet Cuvée de Réserve innehåller ovanligt mycket reservvin (50%) från äldre årgångar, vilket ger ökad komplexitet. En mycket intressant variant är "Réserve Oubliée" en årgångslös Champagne som omfattar 100% reservvin från upp till femton olika årgångar. En unik kombination av ungdomlig fräschör och nyanserad mognad.

Druvorna till Pierre Péters toppcuvée Les Chétillons kommer från tre små odlingslotter i vingården med samma namn som rymmer riktig gamla (ca 75 år)vinstockar. Årgångsbetecknade Les Chétillons är en mycket prisvärd konkurrent till de stora husens prestigetappningar.

  • Pierre
  • Péters
  • Champagne
  • Grand
  • Cru
  • Blanc
  • de