Ekologiskt, etiskt, klimatsmart, naturvin eller hållbart... Är det viktigt för dig att göra ett medvetet val för miljö och människa när du köper vin? 

Allt fler människor tar hänsyn till både sin egen och planetens hälsa när de väljer vin och vi ser tydligt att utbudet av certifierade viner ökar. Men vad betyder certifieringarna och vad är egentligen skillnaden mellan dem.

Vingruppen har ett stort och växande sortiment av ekologiska, biodynamiska, naturliga och hållbarhetscertifierade viner. Vi har producenter fokuserar på det etiska aspekterna och är Fairtrade och Fair for Life certifierade. 

 

Vad betyder certifieringarna?

 För att göra det enklare för dig som kund så reder vi här ut vad certifieringarna faktiskt betyder.

 

Ekologiskt certifierat vin 

Ekologiskt vin görs på druvor som odlas som förr i tiden, fast med modern teknik och kunskap. Det vill säga utan hjälp av kemiska bekämpningsmedel. Istället används biologiskt nedbrytbart material för att bekämpa skadedjur och mögel som kan skada den känsliga vinrankan. Sulfiter, som finns naturligt på vinrankan, får tillsättas i ekologiska viner men bara med en viss mängd. Inom EU får ekologiska rödviner innehålla max 100 mg sulfiter och i vita viner får ytterligare lite mer tillsättas. Traditionell besprutning med kopparsulfat är tillåten för ekologiska viner i alla länder, men ny teknik och kunskap gör det möjligt att minska och utesluta kopparsulfat i odlingen. Ekocertifiering är frivillig, kostar pengar för producenten och återfinns på själva flaskan.

 

Biodynamiskt certifierat vin

Biodynamisk odling undviker all användning av konstgjorda produkter i odlingen av druvor. Här används ett istället utvalda biologiskt nedbrytbara preparat för att förbättra eller dynamisera jorden. Den biodynamiska odlaren arbetar proaktivt för att jorden ska må bra vilket sägs förbättra den övergripande kvaliteten på jorden och druvorna som odlas. Biodynamiska odlare planterar och skördar enlighet månens faser. 

Den biodynamiska märkningen innebär att drycken är certifierad av en oberoende kontrollorganisation.

 

 Etiskt certifierat vin

Båda certifieringarna fokuserar på arbetsvillkor och mänskliga rättigheter för de som arbetar med odling av råvaror och med tillverkning av drycken.

Fairtrade och Fair for Life är utvalda för att de bedöms vara bäst utifrån uppsatta kritierier:

De är oberoende organisationer.
Deras krav är transparenta.
De är brett använda.


De granskar stora delar av verksamheten vid certifiering.
Båda certifieringarna gör dessutom en utbetalning till arbetstagarnas lokalsamhällen. Utbetalningen används till sådant arbetarna behöver, exempelvis skolor och lokala transporter.

 

Hållbart certifierat vin

Hållbarhetscertifiering finns i regional, nationell och internationell form. De ställer krav på både miljö- och socialt ansvar. Kraven skiljer sig något mellan olika typer av hållbarhetscertifieringar, men alla ställer någon form av krav på; användning av bekämpningsmedel, vattenanvändning, biologisk mångfald och arbetsvillkor.