Xavier Vignon Orange Vin

  • Xavier Vignon
  • Frankrike, Frankrike

139,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 1032889

Sortiment Restaurang

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,5 %

Vita torra viner

Karaktär

Xavier Vignon Vin Orange har en nyanserad och spännande doft med inslag av torkade aprikoser, kryddor, nötmazarin samt en fläkt av hjortron och torkade blommor. Smaken är torr och frisk, med sedvanlig strävhet och fina toner av, nötter, torkade aprikoser, kryddor och apelsinzest.

Tillverkning

Druvorna jäser sedan med skalen i glasglober av borosilicatglas där de macererar under 20 månader. En del Vermentinodruvor jäser och lagras i glasglober, medan den andra lagras i Xavier Vignons Vinarium (små ekfat som lagras i större ekståndare fylld med vin) Båda druvorna genomgår spontan malolaktisk jäsning och vinet buteljeras utan filtrering.

Passar till

Är ett mycket intressant vin som med fördel avnjutes med fördel till anrättningar som har feta eller krämiga komponenter, Även mycket god tillsammans med utvalda ostar.

Information

Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape. Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.