André Clouet Grande Réserve NV

  • André Clouet
  • Frankrike, Champagne

2 799,00 exkl. moms

  • 3000 ml
  • Art.nr 1031557

Sortiment Restaurang

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Karaktär

Det här är en underbart rik och skolboksmässig champagne av Pinot Noir, doften är medelstor och fylld av nybakat bröd, blodgrapefrukt och röda vinteräpplen och smaken är knappt medelfyllig, fint fruktig men helt torr med en frisk syra och en viss brödighet från lagringen.

Tillverkning

Vinet görs uteslutande av Pinot Noir från firmans vingårdar i Bouzy och Ambonnay, båda klassade som grand cru vilket är ambitiöst med tanke på att det är en måttligt prissatt cuvée. Man följer den klassiska metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar. Ungefär en tredjedel av basvinet kommer från 2011 och lika mycket från 2010, resten är en cuvée av 10 något äldre årgångar för en större komplexitet och ett extra djup.

Lagring

Vinet lagras i 3 år på sin jäst innan dégorgering och för en helt torr smak har man låg dosage.

Passar till

Även om champagne ofta ses som en aperitif, och den här champagnen såklart också passar utsökt som sådan, vill vi även rekommendera den till mat. Detta just för sin smakrikedoms skull. Servera den till lätthalstrad fisk, gärna röding eller lax, eller till halstrad hummer eller havskräfta, den passar även utmärkt till mildare rätter av kyckling och till hårdostar. Låt tillbehör bygga på syra och sälta, då bevaras vinet fräschör bäst. Serveras vid cirka 8 grader, gärna i ett glas med lite större kupa så att alla aromer tillåts blomma ut.