André Clouet

Jean-François Clouet är en av de mest karismatiska vinpersonerna i Champagne. Han är hängiven Pinot Noir, som är hembyns viktigaste druvsort, och han talar passionerat om den som den viktigaste och mest historiska druvsorten i Champagne.

Traditionen att göra champagne finns i familjens gener sedan 1751, men man har alltid varit en liten odlare som uteslutande gör vin från sina egna vingårdar.
Idag har man 9 hektar stora vingårdsägor i byarna Bouzy och Ambonnay och Jean-François gör champagner i en fruktig men absolut torr och välstrukturerad stil med tydlig druvsortskaraktär. 

Några av vingårdslotterna ligger alldeles intill de som Bollinger gör sina dyrbara prestigecuvéer från (bland annat den unika Vieilles Vignes Françaises som är planterad på sina egna stockar), men trots den skyhöga kvaliteten har Clouet en betydligt mer sympatisk prisfilosofi.

Man gör både årgångslösa och årgångsmärkta champagner, samt en rosé och en toppcuvée. Man gör cirka 600 000 flaskor per år. 

Ursprunget

Bouzy i underdistriktet Montagne de Reims är en av de byar som rankas som grand cru i Champagne. Här odlas vin på 380 hektar, av vilket Pinot Noir täcker 334 hektar och Chardonnay 42 hektar, bara fyra hektar är planterat med Pinot Meunier.

Det är dock Pinot Noir som byn är känd för och här ger den viner med god kropp och generös äppelliknande frukt. Många champagnehus har vingårdar här eller köper druvor härifrån för att använda dem i sina prestigeviner.

André Clouet är en av byns allra bästa producenter.  

Viner från André Clouet

Champagne

Frankrike

Roséchampagne

Frankrike