André Clouet Rosé NV

  • André Clouet
  • Frankrike, Champagne

445,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 77253

Sortiment Systembolagets fasta

Restsocker 7 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Roséchampagne

Vegan

Karaktär

Färgen är svagt rosa och doften medelstor och påfallande elegant i en stram och svalt bärig stil med finstilta nyanser av blodgrapefrukt, röda äpplen, smultron och nygräddat vetebröd. Smaken är lätt till medelfyllig, charmerande fruktig men torr med en len textur och frisk syra.

Tillverkning

Vinet görs uteslutande av Pinot Noir från firmans vingårdar i Bouzy och Ambonnay, båda klassade som grand cru vilket är ambitiöst med tanke på att det är en måttligt prissatt cuvée. Man följer den klassiska metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar. Ungefär 15 procent av vinet i den här cuvéen är dock ett stilla rött vin av Pinot Noir från Bouzy, vilket blandas i det vita vinet innan den andra jäsningen i flaskan.

Lagring

Vinet lagras i 3 år på sin jäst innan dégorgering och för en helt torr smak har man låg dosage.

Passar till

Roséchampagne är den perfekta romantiska aperitifen, men den kan självklart drickas vid alla trevliga tillfällen. Man dricker den som den är, då gärna i en klassisk champagneflöjt, eller till finstämda rätter av vit eller röd fisk, till skaldjur i mild vitvins- eller smörsås, eller till eleganta vitmögelostar som Brillat-Savarin, Chaource eller Brie. Serveras vid cirka 8 grader. Champagnen är perfekt att drickas direkt efter köp, men den kan också lagras i upp 10 år för lite mer utvecklad komplexitet.

Recensioner

Doften bjuder på stramt hållen rödbärighet med smultron i spetsen uppbackad av röda bioäpplen, kaksmulor och örtiga nyanser samt blodapelsin. Smakprofilen visar upp en medelfyllig känsla med alert mousse, fin torr känsla och rent driv i det rödbäriga samt viss blodcitrus. En vinös champagne med fin syraryggrad, dessutom mycket sympatiskt prissatt.

Livets Goda
15 juli, 2023

Roséchampagne med rödbäriga, tydligt friska drag. Inslag av bröd, citrus och en lätt, elegant mineralton. Lyxigt att skåla med.

Lantliv, Gunilla Hultgren Karell
25 maj, 2023

Perfekt ljusrosa partystarter. Rödbärigt av smultron och blodapelsin med frisk, aptitretande syra. Lätt brödighet i bakgrunden ger fin fyllighet som matchar både lättare drinktilltugg och en krämig soppa. Gjort av pinot noir-druvor, odlade och vinifierade av Jean-Francois Clouet.

Anders Melldén, SvD
05 april, 2023