André Clouet Silver Brut Nature NV

  • André Clouet
  • Frankrike, Champagne

383,89 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 7546

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 7,8 g/l

Restsocker 1,5 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Vegan

Karaktär

Det här är en mycket elegant, knappt medelfyllig, absolut torr och föredömligt frisk champagne med en sval äppel- och citrusfrukt, en tydligt kritig mineralitet och en lång, nyanserad och stram eftersmak.

Tillverkning

Vinet görs uteslutande av Pinot Noir från firmans vingårdar i Bouzy och Ambonnay, båda klassade som grand cru vilket är ambitiöst med tanke på att det är en måttligt prissatt cuvée. Man följer den klassiska metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar, men en liten del av vinet har lagrats en kort tid i ekfat som har använts till sauternesvin för att ge smaken en viss rondör. En tredjedel av basvinet kommer från 2011 och lika mycket från 2010, resten är en cuvée av 10 något äldre årgångar för en större komplexitet. Den extra strama och torra smaken beror på en ytterst försiktig dosage.

Passar till

Tack vare den strama smaken är det här en champagne som passar bra som uppfriskande aperitif, därmed inte sagt att den också kan matcha mat. Det viktiga är att rätterna inte är för kraftiga eller att de har söta smaker. Välj den till rätter av ostron, milda och ljusa rätter av vit fisk med klassisk smörsås med smak av citron. Servera den vid cirka 8 grader. Den här champagnen är perfekt att drickas direkt efter köp, men den kan också lagras i upp 10 år för lite mer utvecklad komplexitet.

Recensioner

Guldmedalj, vecka 36. Lysande och läcker aperitifchampagne med stram citrusfrukt, rostade nötter, energi och rökig mineral. Knastertorr stil (Brut Nature) som retar och väcker aptiten - tänk ostron och pinfärska skaldjur. Skål!

Dryckeslistan.se
03 september, 2023

Smaken är påtagligt torr, personlig och stram med inslag av nötter, syrafriska äpplen, gråpäron, bröd och mineral. Gjort på 100 procent pinot noir. Riktigt gott och välblanserat att njuta som aptitretare före maten eller till fisk och skaldjur.

Länstidningen Södertälje, Sune Liljevall
15 december, 2022

Torr, fyllig, gulfruktigt frisk, bra koncentration, inslag av kaffe, nötter och bröd. Bra längd. Nyanserad och smakrik. En bra champagne helt enkelt med fin mersmak och intressant att den bara innehåller pinot noir!

Vinbanken.se, Elke Jung
17 november, 2022

Fint utvecklad doft med hallon, jordgubbar, mogna lingon, rött äpple, bröd och mineral. Medelfyllig, torr, fint utvecklad smak med god mousse, komplexa aromer, mogen, balanserad syra, tilltagen längd och rent, fast slut. Pinot noir.

In Vino
28 november, 2022

Champagneproducent med klassisk stil. Vinet är friskt med tydliga inslag av röda äpplen, blod citrus, kex, rostade pinje-nötter samt mineraler. Ett vin för dig som inte vill betala hutlöst mycke

Fredrik Schelin - Aftonbladet
25 mars, 2022