Moulin Touchais 1994

  • Vignobles Touchais
  • Frankrike, Coteaux du Layon

429,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 57081

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Söta viner

Karaktär

Elegant doft av aprikos, persika, kvitten, magnolia, bivax, citrus, torkad frukt och apelsinzest. Smaken är komplex och aromerna går igen i smaken och kompletteras av tropiska frukter samt en fantastisk fruktsyra som väl balanserar sötman i vinet. Lång härlig eftersmak. Mycket bra lagringspotential. En klassisk årgång för älskare av chenin blanc.

Tillverkning

Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa långsamt i cementtankar.

Lagring

Vinet har lagrats på flaska i minst 10 år före lansering.

Passar till

Serveras vid 9-11°C som aperitif till saltrostade valnötter, till fruktdesserter, gärna med rabarber eller till smakrika ostar som Stilton. Förträffligt gott till gåslever.

Information

Egendomen har varit i familjen Touchais ägo sedan 1797. Man kom över en gammal adelsegendom för en billig penning och började odla enkla vita och röda viner. 1817 upptäckte han att det gick att göra ett gott, sött och ädelt vin av Chenin Blanc-druvan. Snart började Touchais att producera dessa söta viner och varje år lades det undan några hundra lådor. 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var fantastiska så nu lade man istället undan 10 000 flaskor eller mer varje år. När andra världskriget stod på tröskeln murades källarvalven igen och de öppnades inte förrän 1970.