Moulin Touchais 1980

  • Vignobles Touchais
  • Frankrike, Coteaux du Layon

459,00 exkl. moms

  • 750 ml
  • Art.nr 57084

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,5 %

Söta viner

Karaktär

Elegant doft av aprikos, citrus, persika, kvitten, blommor, bivax och torkad frukt. Smaken är söt, fyllig och komplex och är otroligt välbalanserad mellan sötma och syra. Lång harmonisk eftersmak. Mycket bra lagringspotential, även efter 30 år visar vinet fortfarande upp ungdomliga inslag. En klassisk årgång för "moelleux" från Anjou, dvs sötare viner av chenin blanc.

Tillverkning

Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa långsamt i cementtankar.

Lagring

Vinet har lagrats på flaska i minst 10 år före lansering.

Passar till

Serveras vid 9-10°C som ett spännande dryckesval till en sallad med anka och honung, annars passar vinet absolut bäst till fruktdesserter eller till smakrika ostar som Stilton. Utmärkt till gåslever.

Information

Egendomen har varit i familjen Touchais ägo sedan 1797. Man kom över en gammal adelsegendom för en billig penning och började odla enkla vita och röda viner. 1817 upptäckte han att det gick att göra ett gott, sött och ädelt vin av Chenin Blanc-druvan. Snart började Touchais att producera dessa söta viner och varje år lades det undan några hundra lådor. 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var fantastiska så nu lade man istället undan 10 000 flaskor eller mer varje år. När andra världskriget stod på tröskeln murades källarvalven igen och de öppnades inte förrän 1970.