Ministry of Clouds

Namnet Ministry of Clouds symboliserar det äkta paret och ägarna Bernice Ong och Julian Forwoods val att ge upp säkerhet och struktur (ministry) för frihet, oberoende och äventyr (clouds). Innan grundandet av Ministry of Clouds hade paret nästan tre årtiondens gemensam erfarenhet av den australiensiska vinbranschen, men valde att säga upp de ledande positioner de hade på Wirra Wirra och Woodstock för att följa sina drömmar. De två anledningar som fick dem att göra det var att först och främst ville de spendera mer tid tillsammans och driva sitt eget företag samt att en rad stora producenter som D'Arenberg och Hardy's började säga upp kontrakt med vinodlare av exceptionella vingårdar i McLaren Vale. 

Idag har paret sökt sig till Clare Valley och Tasmanien för sina vita viner, men alla röda viner är uteslutande från McLaren Vale-frukt.

Ambitionen när Ministry of Clouds grundades var att göra viner de själva ville dricka. De ville visa att Australien kan producera andra typer av vin än viner som var "larger than life" och redan första årgången visade att deras eleganta viner var på toppnivå när australiensiska vingurun James Halliday lyfte fram dem som en av årets bästa tio nykomlingar.

Till skillnad från Barossa som nu är inne på sin andra generation av vinmakare som söker ett nytt, fräschare uttryck ligger McLaren Vale lite efter då regionen saknade ledstjärnor som Spinifex och Ruggabellus. Däremot är det tydligt att något håller på att hända här nu och det finns verkligen fog för talet om regionens första generation av moderna vinmakare.

Även om varken Bernice eller Julian är vinmakare har de en väldigt klar bild av vinerna de vill göra och med hjälp av Tim Geddes en person som förverkligar detta. Trots att Ministry of Clouds enbart äger ett fåtal egna vingårdar bestämmer de skördedatum för de vingårdar de köper frukt från och de utgår från mognaden på hela klasen och inte bara druvorna. För att undvika alltför svulstiga viner sker skörden tidigt och även vinmakningen görs med ambitionen att framhäva elegans och komplexitet. Druvorna jäses i såväl rostfria ståltankar som ek. Hela klasar används till så stor utsträckning som möjligt och även om kallmaceration och lång skalkontakt efter jäsning är tekniker som används är målet inte att försöka utvinna så mycket frukt och färg som möjligt. Målet är att tillföra lite själ under frukten.