Planeta

Dagens version av vinhuset Planeta har bara funnits sedan 1985. Då bestämde sig Diego Planeta för att det fanns tillräckligt med kunskap och potential inom familjen för att man skulle kunna driva eget företag med egna vingårdar och egna vinmakare. Släkten Planeta har annars bott och verkat på södra Sicilien i århundraden. De första druvorna planterades just 1985 i Ulmo och 1995 stod vineriet färdigt och den första årgången lanserades.

Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planeta byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.

Planetas genombrottsvin var deras Chardonnay 1995 som upplevdes som "kan omöjligt vara från Sicilien!", stor och fet med nya ekfat och en koncentration som förde tankarna till Sonoma i Kalifornien snarare än Italien.

Familjens hela namn är Planeta di Santa Cecilia, så man förstår att just det röda vinet Santa Cecilia ligger dem varmt om hjärtat. Druvorna växer i Noto där de första nero d'avola-stockarna på Sicilien planterades en gång för länge sedan. Santa Cecilia har blivit ett landmärke för denna sicilianska ursprungsdruva och är ett av Planetas ikonviner.

Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. Man arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.

Förutom vin så har Planeta en "Foresteria", gästhus, där man kan bo och sova över. Mycket modernt, snyggt och väldigt god mat. Ligger på sydkusten mitt bland vinrankorna med utsikt över vingårdarna och Medelhavet tre km bort. Går att boka även för privatpersoner.

Viner från Planeta

Vita torra viner

Italien

Roséviner

Italien