Champagne Geoffroy

"Om du inte är passionerad så kommer du inte att kunna göra speciellt bra champagne", säger Jean-Baptiste Geoffroy, femte generationens odlare och vinmakare och nuvarande ägare av Champagne Geoffroy. Familjen Geoffroy har rötter i Premier Cru-byn Cumières så långt tillbaka som 1600-talet men det var först på 1950-talet som Jean-Baptistes farfar Roger Geoffroy beslutade sig för att buteljera den egna skörden, i stället för att sälja druvorna till de stora husen. Anledningen till detta var både för att bibehålla kontroll över produktionen från början till slut och för att de stora husen köpte in mindre högkvalitativ, och därmed dyrare, frukt under de ekonomiskt utmanande efterkrigsåren. Sedan dess har familjen alltid vinifierat och buteljerat alla druvor de odlar. Efter Roger tog René Geoffroy över domänen och vidareutvecklade firman.

Cumières ligger i Vallée de la Marne och därför är det naturligt med fokus på blå druvsorter, där den största arealen är dedikerad till pinot noir. Sammanlagt odlar de på 14 hektar och utanför Cumières, där de huvudsakliga vingårdarna ligger, äger Geoffroy ett litet antal vingårdslotter i närliggande Damery, Dizy och Hautvillers. Odlingen utförs enligt principen "lutte raisonnée", vilket innebär en strikt ekologisk hållning där inga syntetiska bekämpningsmedel eller gödsel används. Jean-Baptiste arbetar mycket med täckgrödor mellan raderna av rankor, dels för att hålla inne fukten i jordarna, dels för att främja närvaron av insekter och smådjur som hjälper till att hålla en naturlig balans i vingårdarna. Potentiella skadedjur får därmed naturliga fiender och skador på vinrankor och druvor minskas.

Arbetet i vinkällaren är även det mycket detaljerat och minutiöst utfört. Alla vingårdslotter skördas, sorteras och vinifieras separat för att uppfylla Jean-Baptistes höga krav på stil och kvalitet. Pressningen görs alltid som hela klasar och man använder sig av traditionella korgpressar för att kunna kontrollera trycket och därmed kvaliteten och renheten på den utvunna musten. Beroende på årgång och druvsort sker jäsning och eventuell maceration i olika kärl och källaren rymmer allt från ståltankar och äldre ekfat till emaljerade kärl. För att behålla precision och spänst i vinerna trots de generellt sett väldigt långa lagringarna på flaska innan degorgering, ibland så långa som 8 år, låter Jean-Baptiste blockera den malolaktiska jäsningen. Detta bibehåller en mer distinkt syraprofil i vinerna, vilket också bidrar till deras stora lagringspotential.